D. ČAPLOVIČ: Školám ostane na platy celý mzdový normatív

24.01.2013 Bratislava

Bratislava 24. januára (TASR) - Slovenské školy by mali aj naďalej dostávať na platy zamestnancov celý mzdový normatív. "Na základe nových zistení a stanoviska niektorých zriaďovateľov, najmä zo ZMOS-u, že urobili zmeny a dokázali v predchádzajúcom období reagovať na populačný vývoj, som sa rozhodol, že sto percent bude platiť, aby sa tieto prostriedky v niektorých prípadoch nepoužívali na prevádzku, ale predovšetkým na platy učiteľov," uviedol dnes minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Vládny kabinet pritom ešte túto stredu (23.1.) plánoval prerokovať návrh nariadenia, ktorým by umožnil zriaďovateľom škôl presúvať medzi školami peniaze z normatívov rovnako ako v roku 2012. V praxi by to znamenalo možnosť použiť inak desať percent zo mzdového normatívu a 20 percent z prevádzkového normatívu. Návrh zmeny však bol nakoniec z rokovania vlády stiahnutý.

Nový model úpravy financovania škôl plánuje rezort pripraviť v lete s tým, že by nadobudol účinnosť od nového roku. Podľa Čaploviča by už vzdelávacie zariadenia nemali dostávať peniaze na žiaka, ale na školskú triedu. "Ten zákon bude samozrejme mať aj iné oblasti a bude smerovať k tomu, aby sme v duchu zmien negatívneho populačného vývoja posilnili predovšetkým kvalitu triedy, učiteľa a vzdelávacieho procesu," priblížil Čaplovič.
 

Vyberte región